Svenskt Näringslivs chefekonom: Kritiskt läge på arbetsmarknaden
- Det som är extra allvarligt är att både långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten ökar markant. Vår stora utmaning är att undvika att arbetslösheten biter sig fast och att utanförskapet blir större och djupare. Om vi misslyckas blir de långsiktiga ekonomiska och sociala konsekvenserna mycket allvarliga, säger chefekonom Bettina Kashefi.
Arbetslösheten fortsätter att stiga i samtliga grupper
478 000 människor var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i juli, 134 000 fler än samma månad förra året. Även om ökningstakten har bromsat in så har arbetslösheten på ett år stigit från 6,9 till 9,2 procent. Liksom tidigare månader under pandemin ökar arbetslösheten i alla grupper men särskilt bland inrikes födda och personer med gymnasieutbildning.
Ett jobbpaket med reformer som sänker trösklarna för att anställa
Läget för svensk arbetsmarknad är kritiskt och situationen är oroande. Svenskt Näringslivs första reformpaket för att återstarta Sverige innehåller bland annat förslag för en bred kraftsamling för jobben. Huvudförslagen är:
– Tryggat investeringsklimat och jobb genom att undvika höjda skatter på arbete och företagande.
– Stärkt kunskapsekonomi med FoU-paket.
– Förbättrad kompetensförsörjning genom ökad rörlighet och tryggad arbetskraftsinvandring.
– Utbyggd digital infrastruktur för Sveriges konkurrenskraft.
– Minskade kostnader att anställa genom sänkt arbetsgivaravgift.
"Det är företagen som skapar jobb. Därför är det helt centralt att företagen överlever krisen och kan fortsätta vara motorn i återhämtningen när Sverige lämnar krisens akuta fas."