Inställda studiebesök ersattes av bebiscafé och nyinvesteringar
I mitten av mars strömmade telefonsamtalen in hos Gunnarshögs Gård. Å ena sidan ökade beställningarna på rapsolja kraftigt då gårdsbutiker och dagligvaruhandeln fyllde på sina lager i samband med vårens bunkringsbeteende. Å andra sidan avbokades det ena studiebesöket efter det andra.
- Man ger aldrig tappt, som vi säger i Skåne. Det har alltid funnits kriser, men man ger inte upp. Man hittar en annan väg och fortsätter framåt, säger delägaren Anja Persson.
Påskhelgen och Kristi Himmelsfärd, vanligtvis två av de mest välbesökta helgerna, hade färre besökare än en normal vinterdag. Efter en tuff vår har lantbruket på Österlen återigen fått igång aktiviteten och lyckats förlänga den starka sommarsäsongen. Men det krävdes både kreativa lösningar och mod för att för att få fart på besöken.
”Vi tog beslutet att satsa istället för att avveckla, att orka hålla ut. Vi har hittat nya arbetsuppgifter och ser detta som en möjlighet att komma fram, nu när svenska kvalitetsprodukter kommit i ropet ännu mer.”
Föräldrar och bebisar i fokus
Efter att åttio inbokade studiebesök avbokats och i ett läge där äldrebesökare föll bort på grund av riskgruppsfaktorn, fick Gunnarshögs Gård både ändra sitt målgruppsfokus och sin verksamhet. De riktade in sig på föräldrar med bebisar och utvecklade ett nytt koncept och lanserade ett bebiscafé. Caféverksamheten, som fortsätter under hösten, är en mötesplats för föräldrar med aktiviteter som bebismassage och möjlighet att sy egna kuddar.
- Satsningen har varit väldigt framgångsrik och uppskattad – vi kunde inte ta emot alla som ville komma under sommaren så vi fortsätter med bebiscafét under hösten, säger Anja Persson.

Söndagsöppet för kunderna – och personalen
Reserestriktionerna och svenskarnas hemestrande har gjort att säsongen har förlängts och fler besökare har fått upp ögonen för Skånes landsbygd och Österlens guldkorn. Anja och teamet på Gunnarshögs Gård var snabba med att förlänga öppettiderna och de har beslutat sig för att ha söndagsöppet hela året ut. På så sätt minskar de trängsel och kan nå gäster som vill komma när det är mindre folk på plats.
- Våra satsningar och beslutet att ha söndagsöppet året ut har gjort att vi kunnat behålla personal. För oss har det varit viktigt att visa att vi håller ihop och visa att vi orkar. Och ju mer vi utvecklar, desto fler kan vi ha kvar jobb, säger Anja Persson.
Investeringar för att bli mer hållbara och för att växa ytterligare
Gunnarshögs Gård har under en längre tid planerat investeringar i nya och mer miljövänliga pressar och torksilosar. Trots det rådande läget och avslag från Naturvårdsverket avseende investeringsstöd valde företaget att våga satsa och utökade sina lån för att kunna investera. Parallellt har företaget också investerat i att utveckla sin hemsida. Genom betalningar direkt i plattformen och möjligheten att hämta ut paket på gården eller på ett utlämningsställe hoppas Gunnarshögs Gård fortsätta kunna nå sina kunder – på deras villkor.

- Vi hade planerat nya pressar och torksilosar länge. Trots coronapandemin valde vi att satsa nu, det är inte alla som har den möjligheten eller det modet men vi hoppas vi kan vara en förebild och inspirera andra, säger Anja Persson.