Andreas lät medarbetarna ta ansvar för både ”hemmafamiljen och företagsfamiljen”
När coronaviruset bröt ut fanns det bara en väg för VVS-installatören Nytorps rör. Framåt. Och framåt har det gått. Med en tillväxt på drygt 40 procent jämfört med 2019 och elva nyanställningar fortsätter företaget att växla upp.
– 2020 är vårt år. Pandemi eller inte, vi ska nå våra företagsmål tillsammans, säger företagets vd Andreas Lavrell.
När affärsplanen för 2020 klubbades igenom på huvudkontoret i Stockholm i januari var Nytorps rör fyllda av optimism och självförtroende. Med coronapandemin förändrades förutsättningarna totalt. Men Andreas och hans team höll fast vid affärsplanen – och resultatet skulle inte dröja. Redan första veckan efter de första statliga åtgärderna sattes in slog företaget rekord i sin orderstock.
”Beslutet att stå fast vid vår affärsplan har varit avgörande för oss. Vi gick in med inställningen att 2020 är vårt år, och inget ska få stå i vägen för detta.”

Med örat mot rälsen
Andreas, som själv är ien riskgrupp och vars partner arbetar inom vården, förstod snabbt allvaret i situationen när pandemin bröt ut och valde en lyhörd strategi. Budskapet som han och hans ledningsgrupp kommunicerade till såväl medarbetare och kunder var tydligt:
- Vi tryckte väldigt mycket på trygghet och anpassning. Det handlade både om att undvika smittorisk. Men under våren var det också viktigt för oss att kommunicera till våra medarbetare att vi är ett affärsmässigt stabilt företag och att de kan känna trygghet i sina anställningar. Och våra kunder ska alltid kunna känna sig trygga i att vi kan leverera det vi har lovat.
Hårt jobb – på medarbetarnas villkor
En stor del av de dagliga arbetsuppgifterna sker från kontoret. Trots en initial skepticism mot hur distansarbete skulle fungera, visade det sig snabbt vara ett framgångskoncept. Företaget har levt efter devisen ”jobba när man själv kan”, vilket resulterat i ett större ansvarstagande och ökad produktivitet. Medarbetarna har själva fått planera sitt arbete för att lösa arbetsuppgifterna på bästa sätt, hålla fysisk distans och samtidigt kunna hantera sin hemmasituation. Nya arbetsmetoder har utvecklats, exempelvis besiktningar via videosamtal för att minska antalet personer som besiktigar projekten på plats.
- Alla medarbetare har visat stor respekt för varandra och för företaget. Våra medarbetare har helt enkelt tagit ansvar för båda sina familjer – företagsfamiljen och hemmafamiljen.
Fokus framåt – kompetensförsörjning och grön omställning
Andreas Lavrell är optimistisk inför framtiden. Men han ser att installationsbranschen står inför två större utmaningar, som delvis går in i varandra. Branschen har under en lång tid brottats med personal- och kompetensbrist. Han vädjar om en närmare dialog mellan företagen och politiken vad gäller frågor om kompetensförsörjning och för att underlätta för företagen att hitta nästa generations installatörer.
En annan framtidsfråga är samhällets gröna omställning. För att påskynda utvecklingen behöver incitamenten för gröna investeringar stärkas.
- Vi har, och vill fortsätta, att investera i klimatsmarta lösningar. I april investerade vi i fyra elbilar. Trots den låga skatten på elbilen är den dubbelt så dyr som dieselbilen. Jag tror att vi behöver hitta bra premier för företag som satsar på hållbarhet och innovation. Det är därför många avvaktar med sin gröna omställning.