Alla

Filter:
Alla
Filter:
Alla

Gamingklustret i norr växer så det knakar

Vissa branscher har gått bra under krisen – ett sådant exempel är spelbranschen. Med hub i Skellefteå gror och blomstrar bolag och kompetens som kan leda till vår nästa spel-unicorn men som också bidrar med innovation till andra företag.

Underlätta klimatomställningen

Under sommaren har det blivit tydligt att det svenska elsystemet befinner sig i en allvarlig kris. Elsystemet är centralt för att klara av klimatomställningen och fasa ut fossila bränslen. Ett välfungerande elsystem är också avgörande för företagens investeringsvilja. Vi föreslår att den planerade utbyggnaden av stamnätet tidigareläggs från 2040 till år 2030.

Minska regelbördan genom ny regelprocess

Företagens regelkostnader i Sverige ökar med i genomsnitt 1,2 miljarder kronor per år. Investeringar och etableringar motverkas när regelbördan ökar och krånglet upplevs som stort. I spåren av pandemin är det viktigt att regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att sänka företagens regelkostnader och administrativa bördor.

Frigör potentialen i digitalisering och AI

Digitaliseringen påskyndas av krisen och näringslivet är drivande i utvecklingen, men gamla lagar och regler behöver uppdateras för att frigöra den fulla potentialen.

Stärk Sveriges position som ledande kunskapsnation

De samlade investeringarna i forskning och utveckling (FoU) bör öka med en procent av BNP till 2030. Av ökningen bör staten stå för 25 procent och näringslivet för 75 procent. För att säkerställa att forskningen blir relevant bör universitet som framgångsrikt samarbetar med näringslivet premieras. 

Sänk bolagsskatten

Det mest effektiva verktyget för att höja investeringsviljan är att via bolagsskatten påverka avkastningen på investeringar. En lägre bolagsskatt påverkar direkt mängden investeringar som genomförs och skatten bör i ett första steg sänkas till 18 procent. Regelverket i övrigt behöver också förbättras. För att öka de ägarledda företagens investeringsvilja bör beskattningen göras enklare och mer attraktiv.

Det är företagens investeringar som tar oss ur krisen

Svenskt Näringsliv lanserar idag ett brett åtgärdspaket för att få fart på Sverige. Ökade satsningar på forskning och utveckling, ett väl fungerande elsystem och sänkt bolagsskatt är några förslag.

Tunga näringslivsröster om åtgärder för ökade investeringar i Sverige

Större satsningar på digital infrastruktur, forskning och utveckling och snabbare tillståndsprocesser är nyckelfaktorer för att öka företagens investeringar i Sverige.

Investeringar för att snabbare komma ur startgroparna

Inom ett par veckor hade de globala reserestriktionerna resulterat i ett omfattande säljstopp för teknikkoncernen Cimon. För Peter Mattisson och hans ledningsgrupp fanns det bara ett sätt att tackla krisen – att våga investera i nya innovationer.

En ren chansning tog Cleaning Support genom krisen

När både privatpersoner och företag drog ner på städtjänster, höjde Cleaning Support tempot och vågade satsa. Vilket Elisabeth Ström och hennes företag snabbt skulle få utväxling för.

Branschspaning: så återstartar vi besöksnäringen

Besöksnäringen har drabbats extremt hårt av pandemin. Branschorganisationen Visita menar att en återstart är möjlig – men det kräver en politik för jobb och tillväxt och både privata och offentliga investeringar.

Inställda studiebesök ersattes av bebiscafé och nyinvesteringar

Efter en tuff vår har Gunnarshögs Gård återigen fått igång aktiviteten och lyckats förlänga den starka sommarsäsongen. Men det krävdes både kreativa lösningar och mod för att för att få fart på besöken.

Branschspaning: Viss tillförsikt och optimism bland Livsmedelsföretagen

Situationen för landets livsmedelsföretag har sett väldigt olika ut. Men runt om i Sverige finns en spirande stolthet bland företagare inom livsmedelssektorn. Både över hur man hanterat krisen – och över att allt fler har insett vikten av en livskraftig svensk livsmedelsindustri.

Branschspaning: Krisen i transportsektorn har inte ens börjat plana ut

Transportsektorn är själva blodomloppet i samhället – och läget är fortfarande akut för många företag inom sektorn. Det kommer att ta väldigt lång tid innan vi är tillbaka på 2019 års nivåer. Och det kommer att kräva ytterligare beslut och stöd från politikerna, säger Transportföretagens vd.

Andreas lät medarbetarna ta ansvar för både ”hemmafamiljen och företagsfamiljen”

När coronakrisen slog till bestämde sig vd:n för Nytorps rör för att hålla fast vid sina ambitiösa affärsmål. Nya arbetsformer och att låta medarbetarna jobba när det fungerade bäst för dem har visat sig fungera väl och företaget har vuxit 40 procent jämfört med förra året.

Gunvor höjde tempot – mitt under krisen

Trots den rådande coronapandemin har Smålandslogistik investerat kraftigt i sin verksamhet. Nu ökar företaget farten och ställer om till digitala arbetssätt och rekryterar flera nya medarbetare.

Mackmyras kämparanda tog whiskyproducenten genom krisen

När Johan Larsson tillträdde som vd var det under extraordinära omständigheter. Coronakrisen innebar stort tapp i försäljningen men kämparanda och en snabb omställning räddade whiskyproducenten.

Digitala modevisningar – ett vinnande koncept för Lindgrens i Örebro

När coronapandemin slog till såg modeföretaget Lindgrens ett abrupt stopp i mängden tillströmmande kunder. Tomma butiker fick företaget att tänka nytt och satsa ännu mer på digitala lösningar.

När läget såg som svårast ut bytte Brazer recept

Brazer Bozlak såg två centrala områden för att utnyttja möjligheterna som coronakrisen innebar.

Ljusa idéer tar Fagerhult genom krisen

Fagerhult Belysning hittade en ny energi genom sin djärvhet. Redan i februari ökade de sina lagersaldon för att möta pandemins konsekvenser.

Daniel mötte olyckskorparna med handlingskraft och kreativt tänkande

Vd:n Daniel Levin såg konkursen hägra. Då bestämde han att göra det alla pratat om – men ingen lyckats med.

Holy Greens ökade när krisen slog till: “Bara att kavla upp ärmarna”

På sju dagar höll allt – 150 anställda, 15 restauranger, ett livsverk – på att gå om intet. Då valde företaget att tänka nytt och ställa om.

Jacke: Kräv skattestopp i budgeten

Hot om skattehöjningar – eller osäkerhet om vilka förutsättningar som gäller – är investeringarnas värsta fiende.

Ica-handlarens initiativ – en livlina för många av Visbys krögare

Över en natt försvann efterfrågan och Visbykrogarnas framtid var hotad. Ica Maxi:s nya initiativ Gotlands krogmarknad blev räddningen – och ett nytt erbjudande till Ica-kunderna.

Storföretagets nya klimatsatsning mitt i coronakrisen

Förutsättningarna förändrades drastiskt för konsultföretaget Sweco när krisen svepte in. Men Sverigechefen glömde inte mantrat ”Don’t waste a good crisis”.

Tog fram helt ny produkt i krisen – rekommenderas av MSB

När coronapandemin slog till, tog Emballator Lagan Plast fram en produkt som fyller en viktig funktion i vården under en lång tid framöver.

Fem förslag för att stärka viljan att anställa

Nu gäller det att undvika att arbetslösheten biter sig fast och att utanförskapet blir större och djupare. Läs om Svenskt Näringslivs förslag för att skapa jobb och sysselsättning.

Fyra förslag för ökad öppenhet och handel

Öppenhet, konkurrens och handel med omvärlden har byggt Sverige starkt. Läs om Svenskt Näringslivs förslag för att stärka internationell handel.

Svenskt Näringslivs chefekonom: Kritiskt läge på arbetsmarknaden

Svenskt Näringslivs chefekonom om den stigande arbetslösheten: ”Helt centralt att företagen överlever krisen och kan fortsätta vara motorn i återhämtningen”.

Åtgärderna som krävs för att återstarta Sverige

Nu krävs kraftfulla reformer för Sveriges företagare för att återstarta Sverige. Det är i företagen som de nya jobben kan skapas, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Vd:n gasar ur krisen och satsar framåt

80 procent. Så stor del av Westerqwarns restaurangverksamhet blev omöjlig att hålla igång på grund av coronakrisen. Men då bestämde Joakim sig för en ny storsatsning.

Vd:n i Väderstad – I krisens stund är människor starka

Snabb omställning till digitala arbetssätt blev maskintillverkaren Väderstads svar på krisen. De digitala arbetsmetoderna som införts kommer att bli kvar även när coronapandemin är över.

Stenungnsbageriets rop på hjälp räddade dem

De gick från att sätta nya rekord varje vecka till nära nollade intäkter. När coronapandemin bröt ut, tvingades Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad tänka om och inse: De behövde all hjälp de kunde få.

Jerry ökade försäljningen med högre service och lokala samarbeten

Försäljningen dök snabbt och orosmolnen tornade upp sig. Men Jerry Thörn, vd för Skobes Bil Nord, utnyttjade kraften i lokala samarbeten och framtidstro.

Ett ljus i mörkret – intresset för klimatsmarta odlingssystem ökar

Peckas Naturodlingar odlar både lax och tomater i sin världsledande, klimatsmarta, anläggning. Nu ökar intresset från utlandet.

Pandemin fick företaget att göra en hållbar nysatsning

Nordmarkens Fasader producerar dörrar, fönster, fasader och tak i aluminium och glas. Nu integrerar de solceller i glasfasaderna – en investering i både företag och klimat.

Eija löste krisen med helt ny produkt – pysselpaket

I coronapandemins turbulens har företag tvingats se över sin verksamhet för att överleva. Barnbokhandel Läslusen hittade ett nytt framgångsrecept.

Digitala visningar och livestreamning öppnade dörrar till nya marknader

Företaget Engcon har försökt etablera sig på nya marknader i flera år. Men när coronapandemin dök upp, släppte det till slut.

Tung nysatsning mitt i krisen lyfte familjeföretaget

Företaget Eleiko väger tungt – över hela världen. De har sitt namn på vikter och träningsmaskiner i gym över stora delar av Europa och i USA. Men snart finns de också i hemmen.

Renslakteriet tvingades ställa om – började exportera till Paris

Coronakrisen gjorde att viktiga intäktskällor försvann och verksamheten var illa ute. Då fick Arvidsjaur Renslakt tänka om. Export till Paris finkrogar och försäljning via glassbilar ger hopp om framtiden.

Företaget rustade efter Helges upptäckt vid templet

När Helge Steg insåg att något inte stod rätt till i Kina, agerade han direkt för att rusta sitt företag inför en pandemi.

Ta kontakt med oss

Vill du veta mer om Återstarta Sverige och delta i arbetet? Eller har du en inspirerande berättelse om ett företag som visat initiativ- och handlingskraft under coronakrisen? Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för att höra mer.

Laddar upp...
fileuploaded.jpg
Uppladdning misslyckades. Maxstorlek 10 MB.

Tack för din berättelse!

Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält

Fälten vi saknar från dig är markerade ovan.